3 ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(0)
from/per group 0
  • Προσκυνηματικές – Ελλάδα
  • 3 ημέρες

Περιγραφή:

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αναχώρηση από το σημείο συνάντησης στις 7:00 π.μ. με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Επίσκεψη Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε τα Ιερά λείψανα του Μεγαλομάρτυρα και πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Επίσης σώζονται και τα λείψανα της Αγίας Ανυσίας. Θα επισκεφτούμε και τα υπόγεια του ναού όπου σώζεται η φυλακή και τόπος του μαρτυρίου του Αγίου.

Θα κατευθυνθούμε στη συνέχεια σε εστιατόριο για μεσημεριανό. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.

Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή όπου βρίσκεται ο τάφος του Οσίου Παϊσίου. Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη και ελεύθερος χρόνος στο λιμάνι για καφέ και βόλτα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΕΡΡΕΣ-ΔΡΑΜΑ

Μετά το πρωϊνό μας αναχωρούμε για ένα από τα ομορφότερα και πιο σημαντικά μοναστήρια της Μακεδονίας, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες. Το μοναστήρι κτίστηκε το 1270 στους πρόποδες του Μενοικείου όρους, και αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της Βυζαντινής τέχνης. Στο μοναστήρι αυτό επέλεξε ο πρώτος μετά την άλωση Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γεννάδιος Σχολάριος για να ησυχάσει. Το «Μαργαρίτ» μοναστήρι, όπως το αποκαλούσαν οι Τούρκοι, παρά την προστασία των σουλτανικών εγγράφων ερημώθηκε από τους κατακτητές το 1571, ενώ το 1917 οι Βούλγαροι εξόρισαν τους 29 πατέρες και έκλεψαν 312 τόμους από περγαμηνά και χαρτώα χειρόγραφα καθώς και τα κειμήλιά της. Στο κέντρο της αυλής του μοναστηριού δεσπόζει το καθολικό, το οποίο χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Αρχιτεκτονικά είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν το καθολικό και τα παρεκκλήσια είναι εικονογραφικά σύνολα που ανάγονται σε διάφορες εποχές από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα. Θα έχουμε χρόνο να ξεναγηθούμε στους χώρους της μονής και να συνομιλήσουμε με τις αδελφές.

Επόμενη στάση η Ιερά Μονή της Αναλήψεως Πρώτη Σερρών. Η μονή βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Ὅρους Παγγαίου, 7 χλμ. βορειοανατολικά του Δήμου της Πρώτης του νομού Σερρών, σε υψόμετρο 930 περίπου μέτρων. Έχει πανοραμική θέα προς τον κάμπο των Σερρών και περιβάλλεται από πλούσια θαμνώδη και δασώδη βλάστηση. Στα γύρω υψώματα διακρίνονται παλαιά ερημικά ασκηταριά, απομεινάρια πνευματικών αγώνων ευλαβών ασκητών, καθώς και προμαχώνες αρχαίου ερειπωμένου κάστρου. Σύμφωνα με το ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έκδοσις 1970, προϋπήρχε ως ανδρώα Μονή από το 1878. Το 1979, με επιθυμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα έγινε η επανασύσταση της Ιεράς Μονής ως γυναικείας. Με προσπάθειες του οικείου Επισκόπου μακαριστού Σπυρίδωνος Κυβετού, ανατέθηκε στον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους, αείμνηστο γέροντα Εφραίμ.  Το καθολικό της είναι σπανίου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, σταυροειδής ροτόντα, κτισμένη στον τύπο της Αγίας Ανάληψης του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών, στα Ιεροσόλυμα. Αφού προσκυνήσουμε θα έχουμε και την ευκαιρία να επισκεφτούμε την έκθεση της μονής και να ψωνίσουμε από τα ωραία βιολογικά προϊόντα που παράγει η αδελφότητα.

Σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι βρίσκεται η ιστορική ιερά μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στα χρόνια του επισκόπου Φιλίππων Σώζοντος, ο οποίος έλαβε μέρος στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451 μ.Χ.). Κατά την παράδοση, ο επίσκοπος Σώζων ίδρυσε, περί το 450 μ.Χ.,  ναό και μοναστικό οικισμό στη θέση Βίγλα, πλησίον της Μονής. Ο μοναστικός οικισμός αυτός εγκαταλείφθηκε με την πάροδο των ετών και η Μονή ιδρύθηκε ουσιαστικά από τον Όσιο Γερμανό, τον 8ο αιώνα. Στο μοναστήρι σώζεται η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας. Η παράδοση αναφέρει ότι είναι μια από τις εικόνες του Αποστόλου Λουκά, αν και εικόνα του Αποστόλου, η αποτύπωση πάνω στο ξύλο έγινε με θαυμαστό τρόπο από την ίδια την Θεοτόκο. Ο Απόστολος Λουκάς τη στιγμή που αγιογραφούσε το πρόσωπο της Θεοτόκου διακρίνει μια σχισμή στο ξύλο και για να μη στενοχωρηθεί, η Παναγία εμφανίζεται με το Θείο Βρέφος αγκαλιά πάνω στο ξύλο, γι’ αυτό στην εικόνα διακρίνεται η σχισμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου. Η Αχειροποίητος Εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης κατά περιόδους έκανε και κάνει θαύματα. Γνωστό έμεινε το θαύμα της μπότας και του πιστολιού. Κατά την περίοδο εκείνη των επιθέσεων και διαρπαγών των Βουλγάρων, ένας αξιωματικός τους επιχείρησε να συλλήσει την Εικόνα της Παναγίας, αλλά τινάχθηκε πίσω και εξέπνευσε, ενώ η μπότα και το πιστόλι του αποτυπώθηκαν στις μαρμάρινες πλάκες του δαπέδου, για να θυμίζουν πάντοτε το θαύμα. Ακόμα και σήμερα στο μαρμάρινο δάπεδο του Ναού φαίνονται αυτά τα σημεία. Αφού ξεναγηθούμε στους χώρους της μονής και αγναντέψουμε τη θέα από το Παγγαίο Όρος θα κατευθυνθούμε για μεσημεριανό φαγητό στη Δράμα, όπου ακολούθως θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο και θα ξεκουραστούμε. Το απόγευμα ελεύθερος χρόνος στην πόλη για βόλτα και για καφέ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ: ΔΡΑΜΑ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΟΥ – ΑΘΗΝΑ

Μετά το πρωϊνό μας θα ανέβουμε στη Ιερά Μονή Αναλύψεως στην κοντινή Σίψα. Η ιστορία του μοναστηριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βίο και το ποιμαντικό έργο του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη. Ο Άγιος Γεώργιος, ερχόμενος από την Αργυρούπολη του Πόντου (1930), εγκαθίσταται στο χωριό Σίψα. Το 1939 ξεκινά την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής, ο ναός της οποίας αφιερώνεται στην Ανάληψη του Σωτήρος. Δίπλα στο ναό χτίζει το μικρό κελλί του. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε τα τίμια λείψανα του Αγίου και να ζητήσουμε τις πρεσβείες του.

Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο για επιστροφή στην Αθήνα. Καθοδόν θα σταματήσουμε στην Ιερά Μονη Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο. Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω είναι η σημαντικότερη Μονή στον νομό Πιερίας. Βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900 μ. σε θέση φύσει οχυρή ανάμεσα σε δύο ρέματα και απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο. Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή. Μετά το 1821 καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό, πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Το 1943 ανατινάχθηκε από τους Ναζί επειδή στα κτήριά της κρύβονταν Έλληνες αντάρτες. Έκτοτε μεταφέρθηκε στο Μετόχι της, κοντά στο Λιτόχωρο. Σήμερα το Μοναστήρι λειτουργεί ως ανδρώα κοινοβιακή Μονή με 24 μοναχούς. Μέσα στο μοναστήρι, σε πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο του 1860 λειτουργεί και το νέο σκευοφυλάκιο (Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο). Σε αυτό φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας. Ενδεικτικά αναφέρονται εικόνες του 15ου-19ου αιώνα, πατριαρχικά σιγγίλια, κεντητά άμφια, πατριαρχικοί σταυροί, τμήμα Τιμίου Ξύλου, άγια λείψανα και παλαιά χειρόγραφα. Από αυτά γνωρίζουμε σήμερα πολλά στοιχεία για την Ιστορία της Μονής. Η Μονή προσπαθεί και ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα το αγιορείτικο τυπικό και οι γυναίκες εκκλησιάζονται στο εξωτερικό καθολικό της Μονής (γιατί η Μονή διατηρεί το άβατο). Κοντά στη σημερινή θέση της Μονής Αγίου Διονυσίου βρίσκεται η τοποθεσία Μύλοι, που έλαβε την ονομασία της από το νερόμυλο, ο οποίος είναι ακόμα σε λειτουργία και έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής. Στο χώρο του αβάτου, όπου επιτρέπονται μόνο άντρες, βρίσκονται τα Κελιά των μοναχών, τα εργαστήρια, η τράπεζα και το Καθολικό. Στον υπόλοιπο χώρο, όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι προσκυνητές, κτίσθηκε νέα μεγαλόπρεπη εκκλησία. Στη μονή λειτουργεί και έκθεση όπου πωλούνται εξαιρετικά μοναστηριακά προϊόντα, φτιαγμένα με την ευλογία και τη φροντίδα των μοναχών που διαμένουν εκεί. Οι μοναχοί της περιοχής παράγουν εκλεκτά προϊόντα όπως μέλι, ταχίνι και βιολογικό κρασί.

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής θα κάνουμε στάση για φαγητό. Εάν επιτρέψουν οι ώρες θα έχουμε και την δυνατότητα για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Δαμάστας στη Λαμία.

Άφιξη στην Αθήνα νωρίς το βράδυ.

Περιλαμβάνονται:

  • Μετακινήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα σε κλιματιζόμενο λεωφορείο.
  • Διαμονή σε ξενοδοχείο 3* με πρωινό.
  • Μεσημεριανό φαγητό σε επιλεγμένο εστιατόριο.

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Ποτά στα γεύματα.
  • Είσοδοι σε μουσεία.
Please follow and like us: