4 ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΕΤΕΩΡΑ-ΚΟΖΑΝΗ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΦΛΩΡΙΝΑ

(0)
from/per group 0
  • Προσκυνηματικές – Ελλάδα
  • 4 ημέρες

Περιγραφή:

1η ΜΕΡΑ:
ΑΘΗΝΑ – ΒΕΡΟΙΑ – ΝΑΟΥΣΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Αναχώρηση από το σημείο συνάντησης στις 6:45 π.μ. με προορισμό την Βέροια. Κατά την διαδρομή μας ολιγόλεπτη ενδιάμεση στάση για καφέ. Συνεχίζοντας το δρόμο μας κατευθυνόμαστε στην Ιερά Μονή Δοβρά στην Βέροια. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Βέροιας βρίσκεται η συγκεκριμένη μονή που είναι κτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο περιτριγυρισμένη από πυκνή βλάστηση. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί μία από τις αρχαιότερες μονές της περιοχής. Ο χρόνος ιδρύσεώς της παραμένει άγνωστος, εικάζεται ότι ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, ωστόσο οι πρώτες ασφαλείς μαρτυρίες για την λειτουργία της προέρχονται από έγγραφα του 17ου αιώνα. Η μονή έχει λειτουργήσει αδιαλείπτως μέχρι το 1822. Η μεγαλύτερη ιστορική της στιγμή είναι συνδεμένη με την Ελληνική επανάσταση του 1821 και τους ηρωικούς αγώνες των μακεδόνων οπλαρχηγών και κατοίκων της περιοχής. Στην εξέγερση του 1822 το μοναστήρι λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Τούρκους στην περίφημα μάχη της Δοβρά. Θα κάνουμε στάση το μεσημέρι στην πόλη της Βέροιας όπου θα καθήσουμε για φαγητό. Στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν με προορισμό την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται στην κοντινή Νάουσα. Επόμενη στάση θα είναι στην Ιερό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην Βέροια όπου θα προσκυνήσουμε την ομώνυμη ιερά εικόνα. Τελικός προορισμός η πόλη της Καστοριάς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος και διανυκτέρευση.

 

2η ΜΕΡΑ:
ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την την Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας που βρίσκεται δίπλα από την Καστοριά. Χτισμένη το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, αυτός ο Βυζαντινός θησαυρός βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο της Καστοριάς, στο ανατολικό μέρος του βουνού της Καστοριάς, που αποτελεί χερσόνησο μέσα στην λίμνη Ορεστιάδα, σε μια τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια που τα κλαδιά τους αγγίζουν τα νερά. Ονομάστηκε Μαυριώτισσα τον 17ο αι. γιατί οι κάτοικοι του χωριού Μαύροβο φρόντιζαν για τη συντήρησή της. Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της περιοχής, συμβάλλοντας κυρίως στην πνευματική ζωή του τόπου, παρέμεινε κλειστή για πολλά χρόνια και επανιδρύθηκε το 1998. Το καθολικό είναι μονόχωρη εκκλησία με μεγάλη ημικυκλική αψίδα στα ανατολικά. Το εσωτερικό του ναού ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες που χρονολογούνται τον πρώιμο 13ο αιώνα και διατηρούνται αποσπασματικά, στο Ιερό Βήμα, στον δυτικό τοίχο του κυρίως ναού, στη λιτή, καθώς και στην εξωτερική όψη του νότιου τοίχου. Οι αγιογραφίες στην εξωτερική πλευρά του νότιου τοίχου του νάρθηκα τοποθετούνται στην περίοδο 1259-1264, χρονολόγηση που στηρίζεται στα σπαράγματα επιγραφών που συνοδεύουν δύο μορφές, τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο (1259-1282) και τον αδελφό του Ιωάννη.

Επόμενη στάση της ημέρας θα είναι η Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου στο χωριό της Κλεισούρας. Η ξακουστή αυτή Ιερά Μονή ιδρύθηκε περίπου στα 1314 από τον Κλεισουριώτη ιερομόναχο Νεόφυτο και ανακαινίστηκε το 1813 από τον επίσης Κλεισουριώτη ιερομόναχο της Μονής Ιβήρων, Ησαΐα, μετά από ένα όραμα που αυτός είδε, της Παναγίας. Το καθολικό της μονής είναι τρίκλιτη ξυλοστεγής, τρουλαία βασιλική με νάρθηκα και κοσμείται με πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες, περίτεχνα και εντυπωσιακά έργα Χιοναδιτών αγιογράφων. Μέσα στο Καθολικό του Μοναστηριού βρίσκεται ενθρονισμένη σε ένα ειδικό προσκυνητάριο στα αριστερά από την Ωραία Πύλη και η Εφέστιος αλλά και θαυματουργός εικόνα της Μητρός του Θεού, η Παναγία η “Κλεισουριώτισσα”. Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα η Μονή της Κλεισούρας φιλοξένησε και περιέθαλψε πολλούς Μακεδονομάχους με πρώτο και ξακουστό τον Παύλο Μελά, αλλά και κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής απετέλεσε ασφαλές κρησφύγετο όλων των ταλαιπωρημένων και διωκόμενων, από τους Γερμανούς, κατοίκων της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια η μονή απέκτησε φήμη σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο λόγο της νέας μας αγία, της Οσίας Σοφίας. Στη μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, κατά το διάστημα όπου δεν υπήρχε μοναστική αδελφότητα και οργανωμένη κοινοβιακή ζωή, ασκήτεψε και αγίασε η γερόντισσα Σοφία, η επονομαζόμενη «αηδών της Κλεισούρας». Η ασκήτρια της Κλεισούρας καταγόταν από τον Πόντο και κατετάγη στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 4 Οκτωβρίου 2011. Τα ιερά λείψανα της οσίας Σοφίας φυλάσσονται στη μονή.

Το μεσημέρι θα κάνουμε στάση στο χωριό Νυμφαίο. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Unesco διεκδικεί το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου, σε υψόμετρο 1.350μ. στο ανατολικό Βίτσι του Νομού Φλώρινας, βρίσκεται σε ένα αλπικό τοπίο που κόβει την ανάσα. Η αμφιθεατρική του θέση στο βουνό δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να αγναντεύει κάθε άκρη του χωριού. Εκεί θα έχουμε το χρόνο να γευματίσουμε και να εξερευνήσουμε το χωριό, περπατώντας τα καλντερίμια του.

Επιστροφή στην Καστοριά νωρίς το απόγευμα για ξεκούραση ή για βόλτα και καφέ πλάι στη  λίμνη, καθώς και χρόνο για ψώνια. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ΜΕΡΑ:
ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΦΛΩΡΙΝΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Μετά το πρόγευμά μας θα αναχωρήσουμε για τα μέρη της Φλώρινας. Πρώτη μας στάση θα είναι η Ιερά Μονή Αγίου Μάρκου Πρώτης . Η ιερά μονή ιδρύθηκε το 1864 από τον Μητροπολίτη Μογλενών Μέλετιο. Απέχει από την πόλη της Φλώρινας 10 λεπτά. Στον Μακεδονικό αγώνα η Μονή έγινε το καταφύγιο των Ελλήνων οπλαρχηγών, μια που πολλές φορές στα καταλύματά της φιλοξενήθηκαν οι ήρωες Παύλος Μελάς,  Λάκης Πύρζος κ.α.. Με την απελευθέρωση της περιοχής από τον τούρκικο ζυγό η Μονή γνωρίζει οικιστική άνθηση που όμως σταματά απότομα με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Χαριστική βολή για τη λειτουργία της Μονής στάθηκαν οι μάχες του εμφύλιου σπαραγμού, μια που καταστράφηκαν τα κτήρια ολοσχερώς από βομβαρδισμούς. Τότε εγκατέλειψε την Μονή η μικρή αδελφότητα των μοναζουσών με αποτέλεσμα η μονή να περιέλθει σε πλήρη παρακμή. Στην μονή ασκήτεψε για μικρό διάστημα και η Οσία Σοφία η νέα, πριν την οδηγήσει η Παναγία στο μοναστήρι της στην Κλεισούρα. Αφού προσκυνήσουμε εκεί θα κατευθυνθούμε στην πόλη της Φλώρινας για καφέ.

Συνεχίζουμε για την μικρή Πρέσπα όπου θα περάσουμε με τα πόδια την όμορφη πλωτή γέφυρα για να πάμε στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Εκεί θα θαυμάσουμε το όμορφο τοπίο καθώς και τα ερείπια του ναού του Αγίου Αχιλλείου, κτίσμα του 10ο αιώνα. Έπειτα θα επισκεφτούμε την μεγάλη Πρέσπα και το τελευταίο Ελληνικό συνοριακό χωριό Ψαράδες,  που κοιτάζει την Αλβανία και την FYROM. Διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό σε μία από τις ωραίες ταβέρνες με θέα την λίμνη. Επιστροφή στην Καστοριά. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.

 

4η ΜΕΡΑ:
ΚΑΣΤΟΡΙΑ -ΜΕΤΕΩΡΑ- ΑΘΗΝΑ

Μετά το πρωινό μας αναχώρηση νωρίς το πρωί για Μετέωρα Τα Μετέωρα τα οποία αποτελούν, μετά το Άγιο ΄Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους τριάντα εκ των οποίων οι έξι λειτουργούν έως σήμερα και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Υπάρχουν όμως και πολλά μικρότερα μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ιδρυθεί στον 14ο αι. Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο», στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι πρώτοι αναχωρητές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 12 αι.

Πρώτη μας στάση θα είναι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου. Το μοναστήρι, κτισμένο σε επιβλητικό βράχο, είναι το παλαιότερο, το μεγαλύτερο και, όπως όλοι υποστηρίζουν, το πιο σπουδαίο από τα σωζόμενα μέχρι σήμερα μοναστήρια των Μετεώρων. Ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι. από έναν λόγιο και αγιορείτη μοναχό, τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Υπολογίζεται ότι το 1544-1545 χτίστηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής κυρίως ναός και λίγο αργότερα η τράπεζα, το μαγειρείο, το νοσοκομείο – γηροκομείο, ο πύργος, μικρά παρεκκλήσια και σκάλες ανόδου από τον πύργο και πάνω. Επιπρόσθετα, η βιβλιοθήκη του μοναστηριού είναι από τις πιο πλούσιες και αξιόλογες μοναστηριακές, αφού, παρά τις αντίξοες ιστορικές συγκυρίες, οι μοναχοί έχουν διαφυλάξει και διασώσει μέχρι σήμερα ανεκτίμητους θησαυρούς, π.χ. χειρόγραφους κώδικες, έγγραφα και σπάνια γραπτά.

Αφού προσκυνήσουμε και ξεναγηθούμε στους χώρους της μονής, θα επισκεφτούμε στη συνέχεια και τη γυναικεία μονή του Αγίου Στεφάνου. Η μονή είναι χτισμένη στο νοτιότερο βράχο των Μετεώρων, πάνω ακριβώς από την πόλη της Καλαμπάκας. Σύμφωνα με την παράδοση ο βράχος κατοικήθηκε από το 1192, ενώ η μονή αναπτύχθηκε πλήρως το 14ο αι. Κτήτορας της μονής θεωρείται ένας γόνος της οικογένειας των Καντακουζηνών, ο Αντώνιος. Δεύτερος κτήτορας και ανακαινιστής του αρχικού καθολικού της μονής, γύρω στα μέσα του 16ου αι. ήταν ο μοναχός Φιλόθεος. Το σημερινό καθολικό της μονής που χρονολογείται, βάσει επιγραφής στα 1798, είναι αγιορείτικου τύπου και τιμάται στην μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους. Το παλιό καθολικό, ένας μονόχωρος ναός, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Στέφανο χτίστηκε το 1350 και τοιχογραφήθηκε στα μέσα του 16ου αι.

Αφού χαρούμε το μοναδικό τοπίο και αποτυπώσουμε μερικές στιγμές με το φωτογραφικό φακό, θα κατέβουμε στην πόλη της Καλαμπάκας όπου θα γευματίσουμε σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης.

Στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν με προορισμό την Αθήνα. Καθοδόν στάση για ξεκούραση και καφέ. Άφιξη Αθήνα νωρίς το βράδυ.

Περιλαμβάνονται:

  • Μετακινήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα σε κλιματιζόμενο λεωφορείο.
  • Διαμονή σε ξενοδοχείο 3* με πρωινό.
  • Μεσημεριανό φαγητό σε επιλεγμένο εστιατόριο. 

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Ποτά στα γεύματα.
  • Είσοδοι σε μουσεία.
Please follow and like us: